5 punkter att tänka på du ska jämföra privatlån


Listan över privatlån från Svenska Lånenätverket är uppdaterad 2023-09-28.
Innehåller annonslänkar
Privatlån Enklare
 • Ränta: 2,95% - 26,50%
 • Belopp: 5000kr - 600.000kr
 • Löptid: 1år - 20år
 • Jämför upp till 38 privatlån gratis!
 • Acceptera säkert med BankID!
 • Ansök helt gratis!
Till privatlån »

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25.


Här kommer 5 punkter att tänka på när man ska jämföra privatlån:

 1. Ränta – En av de viktigaste faktorerna att tänka på när man jämför privatlån är räntan. Räntan är det pris du betalar för att låna pengar, och den kan variera mellan olika långivare. Det är viktigt att jämföra räntorna mellan olika långivare för att hitta den som ger dig den bästa räntan.
 2. Avgifter – Avgifter kan variera mellan olika långivare och kan inkludera allt från uppläggningsavgifter till förseningsavgifter. Det är viktigt att titta på alla avgifter som kan vara kopplade till lånet för att undvika överraskningar senare.
 3. Lånebelopp – Lånebeloppet är den summa pengar du lånar. Detta kan variera mellan olika långivare och kan påverka din förmåga att betala tillbaka lånet. Det är viktigt att tänka på hur mycket du behöver låna och att välja en långivare som kan erbjuda det beloppet.
 4. Återbetalningstid – Återbetalningstiden är den tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Detta kan variera mellan olika långivare och kan påverka hur mycket du betalar i ränta och avgifter. Det är viktigt att tänka på hur länge du vill ha lånet och att välja en återbetalningstid som fungerar för dig.
 5. Kundservice – Kundservice är viktigt om du behöver hjälp med ditt lån eller har frågor om det. Det är viktigt att välja en långivare som har en bra kundservice och som kan hjälpa dig om det uppstår problem.

Läs villkor noga och ha en plan för återbetalning

Det är viktigt att läsa villkoren för ett privatlån noga innan man ansöker om det, eftersom det kan finnas avgifter och andra villkor som påverkar det totala beloppet som ska betalas tillbaka. Det är också viktigt att se till att man har en plan för att betala tillbaka lånet inom den bestämda tidsramen för att undvika höga avgifter och räntor.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är en typ av lån som vanligtvis ges till privatpersoner av banker, kreditinstitut och andra finansinstitut. Det är ett lån där låntagaren får en summa pengar som sedan återbetalas till långivaren med ränta under en bestämd tidsperiod. Detta skiljer sig från ett bolån eller ett billån, där lånet är säkrat med en fastighet eller en bil som säkerhet för lånet.

Privatlån kan användas för en mängd olika ändamål, som att renovera hemmet, köpa en bil, betala för en utbildning eller konsolidera skulder. Ett privatlån kan också användas för att täcka oväntade utgifter eller för att finansiera en stor köp som inte kan betalas kontant.

När man ansöker om ett privatlån görs vanligtvis en kreditkontroll av låntagaren för att bedöma risken för att lånet inte betalas tillbaka. Om låntagaren har en hög kreditvärdighet kan man få ett lägre ränta, vilket innebär att det totala beloppet som ska betalas tillbaka blir lägre. Om man har en lägre kreditvärdighet kan man få ett högre ränta eller nekas lånet helt.

Ett privatlån kan ha antingen en fast eller rörlig ränta. En fast ränta innebär att räntan är densamma under hela lånets löptid, medan en rörlig ränta kan variera beroende på marknadsräntor.