Vad är en bra ränta på privatlån?


Jämförelsen av privatlån är uppdaterad:
2024-06-21.
Innehåller annonslänkar
Zmarta privatlån jämförelse
  • Ränta: 5,20% – 29,40%
  • Belopp: 10.000kr - 600.000kr
  • Löptid: 1år - 20år
  • Jämför upp till 40 privatlån gratis!
  • Jämför kostnadsfritt - Svar inom 1min!
  • Accepterar betalningsanmärkningar!
Till privatlån →
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 år löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,20-29,40%. Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.
Recension:
Varje år hjälper Zmarta ungefär 50 000 kunder att jämföra lån och via länken kan du se över 20000 omdömen. Hos Zmarta kan du jämföra privatlån från över 30 långivare och banker. I skrivande stund får vi det till 37 stycken. Men du kan se vilka banker och långivare som jämförs via länken. Zmarta har jämfört lån ända sedan 1999 men då under annat namn.

Vad är en bra ränta på privatlån? Svaret på det är att det beror på vem du frågar. Och räntan är så individuell på privatlån också så det beror på vem du här. Om du tittar in våran lista över lån här ovan så ser du hur stor spann det är på räntan. Och det beror helt på din egen ekonomi vad du får för ränta. Kom ihåg att det är viktigt att jämföra den effektiva räntan och inte bara räntan. Eftersom den effektiva även tar med eventuella avgift utöver just räntan. Den finns för att jämföras och infördes för att ge en mer rättvis bild. Så inte någon långivare kan ha väldigt låg ränta men istället ha en dyr uppläggningsavgift och höga aviavgifter. Med den effektiva räntan så kan du se det redan innan.Så vad är då en bra ränta på ett privatlån?

En bra ränta på privatlån varierar beroende på den ekonomiska situationen, men generellt sett kan en ränta mellan 3% och 6% anses som relativt bra. För att hitta den bästa räntan för dig så gäller det att jämföra och läsa på. I den här guide skriver vi lite om hur man kan jämföra räntor i Sverige och vad man kan tänka på för att hitta det bästa lånet:

Samla information om din ekonomi:

För att kunna jämföra räntor på bästa sätt, behöver du först samla information om din ekonomi. Det innebär att du bör veta din inkomst, eventuella skulder och din kreditvärdighet. Dessa faktorer påverkar vilken ränta du kommer att bli erbjuden av långivare.

Använd jämförelsetjänster:

Det finns flera jämförelsetjänster på nätet som hjälper dig att jämföra räntor för privatlån från olika långivare. Några exempel på sådana tjänster är Lendo och Zmarta. Vi har flera låneförmedlare i våran lista som börjar längst upp i det här inlägget.

Jämför olika långivare:

Det finns flera banker och andra långivare i Sverige som erbjuder privatlån. Gå igenom deras hemsidor och ta reda på vilka räntor de erbjuder. Vissa långivare har räntekalkylatorer på sina hemsidor, vilket kan underlätta jämförelsen. Ränta på privatlån sätts dock ofta individuellt. Det vill säga du kan få en annan ränta än din kompis som söker privatlån från samma långivare exakt samtidigt.

Beakta räntans bindningstid:

När du jämför räntor är det viktigt att beakta räntans bindningstid. Vissa långivare erbjuder låg ränta under en viss period, men räntan kan sedan stiga snabbt.

Läs om lånevillkor och avgifter:

Förutom räntan bör du också ta hänsyn till lånevillkoren och eventuella avgifter som kan tillkomma. Det kan vara uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra kostnader som kan göra lånet dyrare än vad räntan indikerar.

Ta beslut och ansök om lånet:

När du har jämfört räntor, villkor och avgifter, och eventuellt förhandlat om räntan, är det dags att ta beslut om vilket låneerbjudande som passar dig bäst. Ansök om lånet hos den valda långivaren och följ deras instruktioner för att slutföra ansökan.

Förhandla om räntan:

Om du har fått flera låneerbjudanden kan du använda dessa för att förhandla om räntan med långivarna. Visa dem att du har fått bättre erbjudanden från konkurrenter och be dem om en lägre ränta.

Ansök om flera låneerbjudanden:

För att få bästa möjliga ränta är det rekommenderat att ansöka om låneerbjudanden från flera långivare. På så sätt får du en bättre uppfattning om vilken ränta du kan förvänta dig baserat på din ekonomiska situation. Det lite knepiga är att antalet kreditupplysningar kan göra att man får svårare att få låna pengar och dessutom få högre ränta. Det är mycket det låneförmedlare ofta vinner på eftersom många av dom erbjuder jämförelse av flera privatlån men med bara en kreditupplysning.


Sammanfattning av Vad är en bra ränta på privatlån?

Genom att följa dessa steg kan du förhoppningsvis öka chansen att hitta det bästa privatlånet för din situation och försäkra dig om att du får en så bra ränta som möjligt. Kom ihåg att vara noggrann i din jämförelse och att alltid ta hänsyn till samtliga kostnader och villkor för lånet.


Senast uppdaterad: 21 juni, 2024